Istoria pastei de modelaj FIMO

FIMO a fost primul compus de plastic modelator ce i-a atras atentia lui Kate Kruse, o creatoare de papusi de origine germana, la sfarsitul anilor 1930, ca un posibil înlocuitor al compusilor de plastic care se gaseau cu greu dupa razboi. S-a dovedit a fi nepotrivit pentru fabrica sa de papusi, asa ca i l-a dat fiicei sale, Maureen Kruse, cunoscuta în familie sub diminutivul Fifi, care realiza bijuterii fantezie. 


Mai tarziu, compusul FIfi MOdeling a fost vandut lui Eberhard Faber si a fost brevetat sub numele de "FIMO", în onoarea lui Maureen.
Între timp, la începutul anilor 1940, a fost creata compania Zenith Products în Schiller Park, Illinois, USA. Compania Zenith a început prin a produce lacuri pentru izolare electrica, compusi de topire, ceara, etc.
Produsul "Sculpey" a fost creat initial pentru utilizarea sa potentiala ca si compus de transfer termal – sa elimine caldura din miezul transformatorilor electrici. Totusi, formula nu a avut succes, asa ca acest compus a fost lasat deoparte un timp. 

Prin 1960, un vizitator la fabrica "s-a jucat" cu o bucata de pasta de modelaj si a creat o figurina mica. Apoi, aceasta a fost introdusa într-un cuptor de laborator pentru testare - si astfel a fost descoperit "Sculpey", o pasta de modelaj de duritate medie. În 1967, pasta Sculpey era fabricata si vanduta la scara mica în America.
Istoria pastei modelatoare de baza de polimeri are doar cateva zeci de ani, spre deosebire de alte materiale cu traditie, care exista de secole. Aceasta noutate însa pune în valoare capacitatea de inovatie a celor care utilizeaza polimerii. Adesea, apar idei noi împrumutand cunostinte si modele din alte tehnici, cum ar fi ceramica, tehnica Millefiori si Lampwork, mokume-gane (tehnica de prelucrare a metalului), etc.


Printre marcile importante de pasta de modelaj se numara Fimo, Sculpey, Premo si Studio by Sculpey – create de Polyform Products; Cernit, Formello, Modello; si Kato Polyclay, creat pentru Van Aken de Donna Kato. Desi marcile difera usor în ce priveste proprietatile, cum ar fi plasticitate, transparenta, temperatura de coacere si flexibilitate dupa coacere, marea majoritate sunt potrivite pentru o varietate de aplicatii. Exista si formule speciale de pasta de modelaj care raman flexibile dupa coacere, pasta de modelaj lichida, transparenta si în degradee, si adezivi.


Free Web Hosting